Transit Massa dan Keberdekatan Sosial Pasca-Pandemik

Penjarakan sosial sememangnya mempunyai kesan sampingan terhadap masyarakat bandar kerana tiada pilihan lain untuk mengawal wabak Covid-19. Kekangan pergerakan lebih lagi dirasai penduduk kawasan perbandaran yang kompak. Dengan keberdekatan sosial sebagai pemangkin utama penularan wabak, warga kota yang mendiami kejiranan berkepadatan tinggi di kawasan-kawasan utama aktiviti perbandaran tampak kurang beruntung berbanding mereka yang mendiami taman-taman perumahan di pinggiran bandar.

Namun, keberdekatan setiap anggota masyarakat antara satu sama lain adalah formula asas ketamadunan manusia. Keberdekatan menjadi pemangkin kepada sesuatu bandar untuk memusatkan sumber tenaga manusia bagi memacu kegiatan ekonomi berasaskan pengetahuan dan membangunkan sosiobudaya masyarakat. Mungkin atas falsafah inilah inisiatif Greater KL dijadikan antara tonggak teras Program Transformasi Ekonomi negara pada era pentadbiran Najib, yang juga menyaksikan kelulusan pembinaan jajaran-jajaran rel perbandaran berkos tinggi yang mendatangkan bebanan hutang kerajaan paling kronik dalam sejarah negara.

Penggunaan bas dan rel bandar menjunam hampir 95 peratus di Lembah Klang selepas MCO dilaksanakan (berdasarkan data ‘crowdsource’ aplikasi telefon pintar Moovit) mungkin dilihat sebagai tanda kebersamaan seluruh anggota masyarakat bandar berhadapan dengan krisis kesihatan awam. Namun, wajarkah perkhidmatan bas dan rel bandar dihadkan dan jadual kekerapan dilonggarkan sehingga keseluruhan waktu perjalanan mejadi panjang bagi pengguna yang kebanyakkannya perlu membuat pertukaran, termasuklah jururawat hospital, stokis gudang runcit atau pekerja kilang sarung tangan yang tidak mempunyai kenderaan peribadi untuk pergi balik kerja, hantar ambil anak dan belanja barang dapur. Untuk tidak berat sebelah, sewajarnya sekatan jalan-jalan utama bagi mereka yang berkenderaan dibuka hanya selama beberapa saat setiap 30 minit antara 6 ke 10 pagi dan 5 petang ke 10 malam.

Langkah-langkah pemutusan rangkaian penyebaran pandemik yang diamalkan oleh masyarakat bandar di Singapura dan metropolitan Toronto menyaksikan penggunaan bas dan rel bandar turun tidak melebihi 80 peratus, tanda kebolehbergantungan tinggi bas dan rel bandar bagi bukan sahaja petugas barisan harapan, pekerja sektor kritikal, tetapi juga sebilangan besar masyarakat bandar yang memilih gaya hidup bandar yang mampan dimana tidak wujud keperluan memilik kenderaan sendiri. Malah, kekerapan bas bandar yang merentasi hospital, flat-flat awam dan gudang serta kilang keperluan asas di Toronto telah dipertingkatkan bagi memastikan jarak selamat antara setiap penumpang, dan para pemandu teksi dan e-hailing Singapura yang teruk terjejas diberi peluang bekerja sebagai para pemantau penjarakan fizikal di stesen-stesen MRT yang masih beroperasi dengan kekerapan tren setiap 5 ke 10 minit.

Malangnya, jajaran-jajaran pengangkutan awam bandar di Lembah Klang dirancang kerajaan untuk memenuhi keperluan khusus pekerja kolar putih yang berpejabat di tengah bandar semata-mata. Ini menjadi punca utama masyarakat bandar tidak yakin mereka dapat mengamalkan gaya hidup mampan tanpa kenderaan peribadi walaupun dalam keadaan luar darurat. Budaya kebergantungan kepada kenderaan peribadi kita sangat ketara walaupun puluhan bilion ringgit habis dibelanjakan untuk prasarana pengangkutan awam bandar bertaraf dunia.

Covid-19 memberi cabaran getir bagi kerajaan dalam mengimbangi belanjawan negara selepas MCO berakhir, dan pengendali milik kerajaan seperti Prasarana dan KTM yang terus-menerus mengalami kerugian sebelum wabak melanda lagi akan berhadapan dengan cabaran menggalakkan penggunanan pengangkutan awam bandar apabila masyarakat bandar merasa lebih selamat berada dalam kereta sendiri daripada berkongsi tiang, lantai dan kerusi bas dan tren dengan ratusan manusia.

Namun, bersediakah kita untuk berhadapan semula kesesakan trafik selepas MCO diangkat. Masa lapang bersama keluarga akan kembali singkat, dan risiko kemalangan jalan raya (yang merupakan penyebab kematian nombor empat di Malaysia selepas sakit jantung, pneumonia dan strok) akan kembali meningkat. Partikel asap dari trafik yang merangkak akan kembali mencemari udara dan menjadi penyumbang terbesar kepada pneumonia.

Toronto, London, Barcelona dan Seoul dikategorikan bandar berkelas dunia bukan disebabkan kepadatan rel bandar, tetapi keutamaan pergerakan pejalan kaki dan bas berbanding pergerakan kereta bagi menjamin keberdekatan yang diraikan masyarakat bandar. Ini mencerminkan peradaban tinggi manusia yang sewajarnya dimiliki semula oleh umat Rasulullah s.a.w. yang mengutamakan pengucapan salam “daripada orang yang menunggang ke atas orang yang berjalan, orang yang berjalan ke atas orang yang duduk dan orang yang sedikit ke atas orang yang ramai” (sahih Bukhari). Di bandar-bandar ini, jaringan jalan-jalan bandar yang mesra pejalan kaki dan bas disusuli pula dengan pembangunan kediaman dan komersial yang kompak dan padat tanpa perlu menambah ruang parkir, mengadakan jejambat dan merumitkan laluan pejalan kaki dan bas.

Apa gunanya prasarana rel atas dan bawah tanah yang canggih sedangkan kawasan perumahan dan aktiviti perbandaran dibangunkan secara berselerak dan sukar dicapai melainkan dengan kereta akibat proliferasi jalan-jalan trafik aliran bebas dan lebuhraya yang berselirat yang memecahkan kesinambungan pejalan kaki dan keberkesanan laluan bas bandar. Mana tidaknya, setiap agensi-agensi pelaksana tidak kiralah dari segi urustadbir guna tanah, jalan raya dan kenderaan awam tidak berkongsi mandat dan matlamat perancangan wilayah perbandaran yang sama. Ini berlaku kerana tiada kemahuan politik untuk menyemai kebersamaan masyarakat bandar dalam menelan pil pahit sekarang untuk kesejahteraan masa depan: kerajaan BN mengelak jalan sukar dengan mengambil projek-projek rel mega sebagai satu-satunya penyelesaian kepada semua masalah, dan kerajaan PH mengambil jalan mudah dengan membiarkan SPAD terbubar tanpa menyelesaikan apa-apa masalah.

Era pasca-Coronavirus akan menyaksikan keperluan untuk kerajaan memperkasakan rencana dan memartabatkan budaya pengangkutan awam bandar di Lembah Klang. Kita perlu melintar-pintaskan virus kecelaruan politik pengangkutan bandar yang berDNAkan rel dan kereta semata-mata, dan memilih vaksin penyelesaian yang bersifat insaniyyah seperti pengagihan semula ruang dan konfigurasi trafik aliran bebas serta parkir khusus untuk keutamaan pergerakan bas bandar dan pejalan kaki. Adalah menjadi satu kebanggaan untuk menyaksikan kebersamaan seluruh anggota masyarakat bandar menjayakan MCO dalam meraikan kembali keberdekatan dalam jangka masa terdekat. Sewajarnya kita mempunyai kerbesamaan, kemahuan dan azam yang sama dalam mengorbankan kebergantungan kita dengan kenderaan peribadi demi maslahat awam supaya keberdekatan dapat terus diwarisi ke cucu cicit kita.

Advertisement

One thought on “Transit Massa dan Keberdekatan Sosial Pasca-Pandemik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s